Nieuws/Binnenland
843987
Binnenland

Amsterdamse Mirjam berispt om kussen vriendin

Thalys onder vuur vanwege homofobie

Treinvervoerder Thalys heeft een homofobe medewerker geschorst nadat de man twee kussende vrouwen op de vingers tikte. De Amsterdamse Mirjam van Heugten kuste haar vriendin op Gare du Nord, tot groot ongenoegen van de medewerker.

De man vertelde Van Heugten dat twee zoenende vrouwen 'niet worden getolereerd'. Hij voegde daar nog wel aan toe dat hij geen probleem heeft met een man en een vrouw die kussend afscheid van elkaar nemen.

Gelijk

Van Heugten diende een klacht in bij Thalys, maar kreeg in eerste instantie nul op het rekest. De Amsterdamse besloot daarop een petitie te starten voor gelijke behandeling door Thalys-personeel. De petitie was vrijdagochtend door bijna 60.000 mensen getekekend. Uiteindelijk ging Thalys donderdag door de knieën. Er is een onderzoek gestart en de betreffende medewerker is geschorst.

Pijnlijk

De ophef is extra pijnlijk omdat Thalys zich als een holebivriendelijk bedrijf profileert. Het nam deel aan de Amsterdamse Gay Pride en in 2013 lanceerde de treinvervoerder een reclamecampagne waarin ook lesbische en homoseksuele stellen te zien zijn.