Nieuws
843995
Nieuws

Zorgverzekeraars: patiënt moet rekening dokter controleren

Zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis willen dat patiënten helpen fraude en onjuiste zorgnota's te bestrijden. Dit door de rekeningen van de zorgverleners goed na te kijken.

Verzekerden van CZ hebben in zeven maanden tijd 16.000 meldingen gedaan. In 15 procent van de gevallen bleek de nota inderdaad niet te kloppen, meldt het AD.

Naast de bijna 600.000 euro die ten onrechte in rekening was gebracht, zijn twee vermoedens van fraude opgedoken. Zorgverleners kunnen frauderen door bijvoorbeeld behandelingen of bezoeken in rekening te brengen die niet hebben plaatsgevonden.

Bij CZ kunnen verzekerden op internet alle bonnetjes nakijken en een melding maken als er iets niet lijkt te kloppen. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis werkt ook aan zo'n website.

Inzicht

Sinds juli vorig jaar staan op de rekeningen van zorgverleners specifieke informatie, zoals het specialisme van de behandelaar, de diagnose, de naam van de zorgaanbieder en de kosten. Doel achter de meer duidelijke nota is om het zorgkostenbewustzijn van burgers te verhogen en om inzicht te geven in de gevolgen voor het eigen risico. Daarnaast moet fraude  worden tegengegaan.

Eerder onderzoek van de Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF heeft uitgewezen dat van de mensen die hun zorgnota goed controleren, eenderde een fout ontdekt. Z