Nieuws
844010
Nieuws

Chris Ellis, Head of Jeep Brand for Europe/Middle East/Africa

Europa-Jeep

Jeep neemt afscheid van de Patriot en Compass. In plaats daarvan komt in 2016 een geheel nieuw model terug in het C-segment. Jeep kijkt tijdens de ontwikkeling van dat model goed naar de Europese koper. Autovisie sprak met Chris Ellis, net voordat hij een nieuwe positie binnen het Fiat Chrysler-concern heeft gekregen.

In zijn hoedanigheid als manager van Jeep in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zegt Chris Ellis dat hij hoge verwachtingen van de nieuwe SUV in het C-segment heeft. "Met name dat model moet samen met de verse Renegade in Europa voor grote groei gaan zorgen", zegt hij. "De nieuwe C-segmenter wordt met oog op de Europese markt ontwikkeld. Dat in tegenstelling tot de Compass en Patriot. Waarom we dat doen is vrij simpel. Europa kent namelijk het grootste volume C-segment modellen."

Eén voor twee

Jeep krijgt dus één auto in het C-segment terug, terwijl er twee verdwijnen. "Toen we de Patriot en Compass introduceerden, kregen we de opmerking waarom we twee modellen in hetzelfde segment lanceerden. Hoe dat kon gebeuren weet ik niet, maar het gebeurde onder leiding van een ander managementteam. Het besluit werd destijds genomen. Daar is niets aan te veranderen. Ik denk dat één voertuig volstaat als die over alle kwaliteiten beschikt. Daar heb je niet twee modellen voor nodig."

Cherokee

Volgens Ellis wordt het nieuwe model gebaseerd op een bestaand platform dat we in feite al kennen van de Cherokee. "In plaats van te beginnen met een geheel nieuw platform, pakken we een bestaand platform en modificeren we dat compleet." De basisarchitectuur van dit small US wide gedoopte platform is identiek aan die van de Cherokee, maar alles is variabel waardoor aan de eindstreep in de ogen van Jeep een compleet nieuw platform wordt gecreëerd. "De auto komt in 2016 op de Amerikaanse markt, wat betekent dat hij in Europa in 2017 arriveert", zegt Ellis.

SUV's

Bedoeling van Jeep is om wereldwijd verder te groeien. Dus ook in Europa. Maar in tegenstelling tot andere autobouwers focust Jeep zich alleen op SUV-modellen in verschillende maatvoeringen. "Dat we alleen SUV's maken, en niet buiten dat werkterrein zullen treden, betekent niet dat we niet succesvol kunnen worden in Europa. Het SUV-segment is namelijk zeer stabiel en in tegenstelling tot andere segmenten groeiende. We verwachten daarom veel van de Renegade, Cherokee en van de toekomstige C-segment SUV. Europese kopers moeten alleen beter begrijpen waar we als merk voor staan. Daar werken we op dit moment aan. We hopen verder op wat extra rugwind zodat de markt in Europa verder aantrekt, want de markt heeft een klap gehad door de financiële crisis. Ik geloof dat het terugkomt, maar hoe snel is onduidelijk."

Opvolger

Ellis verlaat Jeep, maar blijft binnen Fiat Chrysler Automobiles actief. Zijn opvolger Steve Zanlunghi wordt verantwoordelijk voor verkoop, marketing, product en dealernetwerk van Jeep in Europa. Hij komt van de Engelse importeur.