Nieuws/Binnenland
844012
Binnenland

Crematorium voor obesitaspatiënten in de maak

In het Noord-Hollandse Beverwijk is een speciale crematoriumoven voor dikke mensen in de maak. Ondernemer Paul van Eerd denkt met met het oog op de steeds zwaarder wordende bevolking een gat in de markt te hebben gevonden.

Razendenthousiast is Van Eerd, die naar eigen zeggen met een uniek product bezig is. "Een speciale oven voor dikke overledenen is nog nergens ter wereld beschikbaar, zelfs niet in de VS", zegt de ondernemer. "We doen er allemaal wat lacherig over, maar we hebben nou eenmaal een probleem in Nederland."

Hij runt momenteel het Paardencrematorium Westerhout in Beverwijk, waar dierenliefhebbers afscheid kunnen nemen van hun huisdier of paard. Dat centrum wordt nu omgebouw tot een plek voor dieren én mensen. Van Eerd: "Ik kreeg vaak van bezoekers te horen dat ze het zo'n rustige en mooie plek vinden dat ze er zelf ook wel gecremeerd zouden willen worden."

In het crematorium staan momenteel twee ovens: een voor paarden en een voor huisdieren. Daar komt straks een derde oven bij, speciaal voor zware mensen. De oven wordt drie meter lang, anderhalve meter breed en ruim een meter hoog. De oven is geschikt voor overledenen tot driehonderd kilo.

Gebruikmaken van de bestaande paardenoven is volgens Van Eerd geen oplossing. "Het cremeren van dieren en mensen zijn twee totaal verschillende processen." Het bouwen van de oven is nog wel even wat werk. "We zochten naar een voorbeeld in de VS, maar konden zelfs daar helemaal niets vinden."

Het nieuwe crematorium, dat zal worden omgedoopt tot Crematie Centrum Westerhout, opent naar verwachting op 1 januari 2016 zijn deuren.