Nieuws
844018
Nieuws

ANWB zet in op autodeler

De ANWB start een platform waarop burgers elkaars auto kunnen huren. Daarmee hoopt de autoclub de bestaande markt te verdubbelen.

Nu zijn er nog 110.000 voertuigen die via verschillende aanbieders als MyWheels, ConnectCar, Greenwheels en Mobilitymixx worden gedeeld door gebruikers. Om ervaring op te doen start de ANWB in vijf wijken in Den Haag, Delft, Breda en Rijswijk een proef, waar bewoners een auto kunnen lenen of uitlenen in hun eigen woonbuurt.

Bijverdienste

De bond wil het systeem eerst uitgebeid testen voordat het landelijk wordt uitgerold. „Nu al stromen de aanmeldingen binnen”, zegt Annelies Tichelaar van de automobielbond. „Je merkt dat de animo groot is en dat eigenaren en gebruikers het autorijden betaalbaar willen houden. Autobezitters zijn bereid hun voertuig te delen, zeker als daar een leuke bijverdienste tegenover staat. En waarom ook niet, want gemiddeld staat een auto zeker op doordeweekse dagen wel 23 uur stil.”

Schade

De ANWB ziet wel dat er nog barrières zijn weg te nemen. „Veel potentiële autodelers gingen nog niet overstag omdat er onduidelijkheid is over eventuele nadelige gevolgen bij schade, bij pechhulp en strubbelingen bij de betaling. Dat neemt de ANWB ze uit handen”, stelt Tichelaar.

De proef duurt een half jaar. „We gaan het wiel niet helemaal opnieuw uitvinden en werken nauw samen met MyWheels, dat al jarenlange ervaring heeft met autodelen”, zegt Tichelaar.