Nieuws/Binnenland
84402314
Binnenland

Tieners met balletjespistolen aangehouden om slopen treinen

Breda - De politie heeft vrijdagavond tijdens een onderzoek naar het schietincident met een trein in Breda twee jongens aangehouden. De tieners in de leeftijd van vijftien jaar werden in het Brabantse Dorst aangehouden.

De jongens worden verdacht van het vernielen van twee treinen. Ze droegen tijdens de aanhouding balletjespistolen met metalen ballen bij zich, zo laat de politie weten. Ze zijn aangehouden op aanwijzing van een getuige.

Een NS-trein werd eerder op de avond stilgezet op station Breda, omdat er meerdere ramen kapot gingen. De conducteur van de trein zou volgens passagiers hebben gezegd dat de trein is beschoten. Ook op station Eindhoven reed er een trein binnen met één gesneuvelde ruit.

De NS bevestigde dat op station Breda een trein stilstond met schade. „Net voordat de trein in Breda aankwam, gingen er wat ruiten kapot”, vertelde een woordvoerster van de spoorwegen. De beschadigingen zouden zijn ontstaan op het moment dat de trein een spoorwegovergang passeerde.

Niels Wenstedt, die in de trein richting Breda zat, vertelt aan De Telegraaf dat hij niet heeft gemerkt dat de ruiten kapot gingen. „Wel zie ik dat er in meerdere treinstellen ramen zijn met hele kleine gaatjes erin”, omschrijft hij de situatie. „Ook in de locomotief zitten gaatjes.” Volgens de fotograaf moest de trein wel stoppen, omdat de ruiten kraakten en op knappen stonden. „Dat was echt niet verantwoord. Er werd door de conducteur omgeroepen dat de trein zou zijn beschoten, maar het zou natuurlijk ook iets anders kunnen zijn.”

De trein is inmiddels ontruimd. De politie heeft een gedeelte van het perron afgezet en doet onderzoek.

NS-topman Roger van Boxtel reageerde op Twitter op de twee incidenten. „Mensen die conducteurs of hulpverleners neerslaan, mensen die treinen beschieten... Daders opsporen en fors straffen: dit moet stoppen!!”, aldus Van Boxtel.