Nieuws
844042
Nieuws

Topman Air France-KLM krijgt nieuwe termijn

Alexandre de Juniac, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM heeft steun van de Franse staat gekregen voor zijn herbenoeming in mei. Dat melden hoge bronnen in Parijs aan De Telegraaf. De Franse staat is grootaandeelhouder in de noodlijdende Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij. In mei moeten aandeelhouders stemmen over de herbenoeming van de bestuursvoorzitter.

De Juniac werd in 2013 benoemd tot de eerste man bij de luchtvaartmaatschappij. De voordracht is verrassend, omdat de topman een pilotenstaking in september vorig jaar uit de hand liet lopen bij de luchtvaartmaatschappij. Dit kostte Air France-KLM een half miljard. Daarbij was De Juniac goed voor drie winstwaarschuwingen in het voorgaande jaar. Air France-KLM heeft te maken met extreme concurrentie, waardoor de resultaten onverminderd onder druk staan.

Daarbij is de relatie met partner KLM zwaar onder druk gekomen door de centralisatieplannen van De Juniac. De KLM-directie heeft zich hier tegen verzet, alsmede de raad van commissarissen, de ondernemingsraad en de Nederlandse politiek. Vandaag was staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur nog in Parijs om te spreken over het belang van een zelfstandig KLM, waar De Juniac korte metten mee wil maken.