Nieuws/Binnenland
844045
Binnenland

Voordracht topman klap voor KLM’ers

Binnen KLM is met ongeloof gereageerd op de aanstaande herbenoeming van de topman van Air France KLM. Hoge bronnen in Parijs bevestigden gisteren aan De Telegraaf dat Alexandre de Juniac de steun heeft gekregen van de Franse staat voor zijn herbenoeming in mei.

De voordracht is verrassend, omdat de topman de pilotenstaking bij Air France in september vorig jaar uit de hand liet lopen bij de luchtvaartmaatschappij. Dat kostte een half miljard euro. KLM-directeur Pieter Elbers wilde gisteravond niet reageren.

De relatie tussen het moederbedrijf en KLM is zwaar onder druk gekomen door de centralisatieplannen van De Juniac, waartegen in Nederland massaal verzet kwam. Omdat de onderlinge verhoudingen ernstig beschadigd zijn, wordt binnen KLM met verbazing gereageerd op de verlenging van het contract van De Juniac.

Chaos

„Dit is te gek voor woorden”, ontvalt hoge KLM-managers. Air France KLM zou nu beter af zijn met een bruggenbouwer, gezien alle chaos en onrust binnen de luchtvaartmaatschappij.

In bestuurskringen van Air France KLM wil men niet reageren. Ingewijden stellen dat men doorgaat met De Juniac omdat de rust moet terugkeren bij de luchtvaartmaatschappij na een roerig 2014. Camiel Eurlings vertrok in oktober als president-directeur van KLM, waardoor een nieuwe wissel in de top van de onderneming nu onwenselijk wordt geacht. Er worden aan de contractverlenging wel condities gesteld, aldus deze bronnen.

Dat de Franse staat instemt met een herbenoeming, betekent dat die het beleid van Juniac steunt om Air France en KLM verder te integreren.

Toevallig ontving De Juniac gisteren staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) in Parijs. Haar Franse ambtgenoot, die bij het gesprek zou zijn, schitterde door afwezigheid. Hij had een eerdere afspraak ook al afgezegd.

Mansveld wilde de Air France KLM-top duidelijk maken dat KLM economisch zelfstandig moet blijven, iets waar De Juniac aanvankelijk korte metten mee wilde maken. „De positie van KLM en Schiphol zijn herbevestigd. Dat is belangrijk voor Nederland, omdat het om banen gaat”, zo stelde de bewindsvrouw van infrastructuur na het gesprek.

President-directeur Pieter Elbers van KLM, die ook aanwezig was, stelde dat het „een constructief gesprek” was. KLM wil zich liever richten op de dagelijkse bedrijfsvoering, dan voortdurend te discussiëren over de ’poppetjes’. De Juniac bevestigde nogmaals dat KLM baas blijft over het eigen geld.

Opmerkelijk

De herbenoeming van Alexandre de Juniac is vanuit bedrijfsmatig perspectief opmerkelijk. Air France KLM moest afgelopen jaar drie winstwaarschuwingen afgeven. Meestal betekent dat het einde van een topman bij een beursgenoteerde onderneming.

De Franse staat is grootaandeelhouder in de noodlijdende Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij. In mei moeten alle aandeelhouders stemmen over de herbenoeming.