Nieuws/Binnenland
844054
Binnenland

Rechtbank laat ’moordbroers’ vrij

De twee broers tegen wie eerder deze week 10 jaar celstraf werd geëist vanwege poging tot moord op een cafébezoeker, zijn nog voor de uitspraak van de rechter in vrijheid gesteld.

„Het was een forse strafeis van het Openbaar Ministerie (OM), maar kennelijk heeft de rechtbank geoordeeld dat niet kan worden bewezen dat de broers betrokken zijn bij de steekpartij. Het OM gaat uit van een steekpartij van een groep Bulgaren. Dit betekent echter niet dat elke Bulgaar die op die avond in de kroeg aanwezig was verantwoordelijk kan worden gehouden”, stelt advocaat Bart Hartman.

De steekpartij vond vorig jaar plaats op 18 januari in café Alemci op de Marco Polostraat in Amsterdam-West.

Een 43-jarige man werd na een ruzie met een groep Bulgaren 36 keer gestoken en met stoelpoten en een ijzeren staaf op zijn hoofd en rug geslagen.

Er is extreem veel geweld gebruikt. „Maak hem dood”, werd er geroepen. Het was een wonder dat er geen vitale delen zijn geraakt en dat de man het heeft overleefd.

Kalin P. (31), die eerder die dag een aanvaring had gehad met het slachtoffer, werkte die avond voor het eerst als beveiliger in het café. Zijn broertje Filip P. (29) zat met Bulgaarse vrienden stevig te drinken.

Hoewel er meerdere verdachten waren – er zouden wel vijftien man betrokken zijn geweest – werd alleen tegen de broers 10 jaar cel geëist. Zij werden vorig jaar juli opgepakt en hebben tot nu toe 8 maanden in voorarrest gezeten.

Naar aanleiding van de vechtpartij werd het café Alemci, waar veel Turken en Bulgaren kwamen, door burgemeester Van der Laan gesloten. Inmiddels heeft het kattencafé er zijn intrek in genomen.