Nieuws/Binnenland
844057
Binnenland

De Kruif: Verdenking onzin

De gevallen VVD-politica Kathalijne de Kruif uit Maarssen, die komende donderdag op vrije voeten wordt gesteld, is overtuigd van haar onschuld en noemt de verdenkingen van Openbaar Ministerie ’een broodje aap-verhaal’.

De Kruif zit al drie weken vast en wordt momenteel nog verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. „Maar ik heb er niets mee te maken”, laat ze via haar advocaat weten.

Gisteren maakte de raadkamer van de rechtbank in Utrecht bekend dat de Maarssense volgende week donderdag op vrije voeten wordt gesteld. „We kunnen op meerdere punten haar onschuld aantonen en hebben dat ook gedaan. Daarom laten ze haar gaan. Waarom ze haar morgen (vandaag red.) niet laten gaan, maar pas volgende week, begrijpen wij ook niet”, zegt haar raadsman mr. John Peters.

Voldoende bezwaren

Volgens justitie zijn er echter nog voldoende ernstige bezwaren tegen de oud-politica die moeten worden onderzocht. De Kruif werd drie weken geleden vastgezet als een van de zeven verdachten in een groot onderzoek naar grootschalige hennepteelt en witwassen.

Uit een politietap kwam naar voren dat zij geheime informatie over de burgemeestersbenoeming lekte naar partijgenoot Piet Ploeg. Ze wordt niet meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en hulp bij hennepteelt.

Piet Ploeg wordt nu meegesleept in de val van de politica. Stichting Vliegramp MH17 waarvan Ploeg voorzitter is, maakte gisteren bekend dat de oud-wethouder zijn functie tijdelijk neerlegt zolang het onderzoek naar De Kruif nog niet is afgerond.

De stichting zegt hiermee te willen voorkomen dat de discussie over de persoon Piet Ploeg het behartigen van de belangen van de nabestaanden van de vliegramp in de weg zit. Eerder wilde de stichting echter niet reageren.