Nieuws/Binnenland
844058
Binnenland

Na babymelkpoeder duiken Chinezen nu op Heineken

Studenten rijk van illegale bierexport

Tientallen Nederlandse studenten verdienen een aardig zakcentje bij door Chinezen te helpen met illegale bierexport. Via internet wordt gezocht naar Nederlanders die willen helpen.

Verschillende Chinezen hebben manieren gevonden om een quotum dat Heineken instelde te omzeilen. Als gevolg belandt bier dat bedoeld is voor de Nederlandse markt massaal in winkels in China. Zonder dat een cent in- of uitvoerrechten worden betaald.

Een man die in Deventer voor 45.000 euro aan bierflesjes kocht om naar China te vervoeren, blijkt slechts het topje van een export-ijsberg via de zwarte markt.

De 31-jarige Yang Liu heeft op dit moment al een half miljoen flesjes klaarstaan in een loods in Rotterdam. Volgende maand verscheept ze die naar China, maar via de mobiele chatapplicatie WeChat is ze actief op zoek naar Nederlanders die nog veel meer Heineken voor haar willen kopen.

Volgens de Chinese ondernemer heeft ze contact met ’twintig tot dertig’ studenten die haar helpen. Zo omzeilt ze de restricties die Heineken oplegde aan de verkoop aan Aziaten.

Delicatesse

In haar drie winkels in China, die floreren op de verkoop van Nederlands babymelkpoeder en bier, kan ze de hoofdprijs vragen. „Chinezen beschouwen Heineken als delicatesse.”

Met de opbrengsten kan Yang Liu de aanschaf, het transport, en het ’omkopen van Chinese douanebeambten’ ruimschoots betalen. Van wat ze daarna overhoudt, kan de Chinese riant leven. „En ik ben echt niet de enige. Heel veel collega’s doen precies hetzelfde.”