Nieuws/Buitenland
844067
Buitenland

'Iraakse leger herovert Tikrit'

Het Iraakse leger heeft ongeveer driekwart van de stad Tikrit heroverd op Islamitische Staat (IS). Dat hebben de legerautoriteiten donderdag gezegd tegen CNN. Het overige deel van de stad is nog wel in handen van de terreurgroep. Daar zijn nog ongeveer 150 strijders.

Het leger opende afgelopen dagen met sjiitische milities de aanval op Tikrit, dat sinds juni vorig jaar bezet was door IS. Hoewel IS een barricade op worp door een belangrijke brug in de buurt van Tikrit op te blazen, wisten de troepen steeds dichter bij de stad te komen.

Geschat wordt dat 30.000 manschappen zijn opgetrommeld voor de strijd rondom Tikrit. De troepen kregen woensdag al controle over een ziekenhuis in de buurt van het presidentiële paleis en de voorstad al-Alam. Een woordvoerder van IS heeft de berichten over een overwinning aan Iraakse zijde afgedaan als „vals en onzin”.

Tikrit is een belangrijke overwinning voor Irak. De plaats ten noorden van de hoofdstad Bagdad ligt aan de strategisch belangrijke route naar Mosul, een van de grootste steden van Irak die vorig jaar in handen viel van IS. Vorig jaar ondernam het leger al meerdere pogingen om de stad terug te winnen, maar dat mislukte.