Nieuws/Binnenland
844093
Binnenland

Mysterieuze zwarte bolletjes in Born

De brandweer heeft donderdagavond in Born (Limburg) groot alarm geslagen na meldingen over schade aan honderden auto's. De oorzaak van die schade die op steenslag lijkt, is een raadsel, zei een woordvoerder van de brandweer.

veroorzaakt door zwarte korreltjes die uit lucht vielen. Na onderzoek bleken de korreltjes organische stof te zijn die die auto's niet heeft beschadigd.

De beschadigde auto's staan geparkeerd bij het bedrijventerrein Holtum-Noord, vlakbij de A2 en bij autofabriek NedCar. Bij dit terrein is een grote parkeerplaats, waar nieuwe uit autofabrieken afkomstige auto's tijdelijk gestald worden voordat ze naar de dealer gaan.

Het gaat daarbij niet om auto's van het nabijgelegen NedCar. Ook daar staan honderden auto's buiten de fabriek, maar die blijken niet te zijn beschadigd, aldus de brandweer.

Navraag bij omliggende bedrijven zoals petrochemiereus Sabic leerde dat er nergens sprake was van lozingen, storingen of incidenten, zei de woordvoerder van de brandweer. Ook met het KNMI is contact geweest, maar er was geen woestijnzand of vulkaanas neergekomen in Born.

Opvallend is dat de schade, die bestaat uit putjes in de auto's, alleen is geconstateerd op het grote parkeerterrein en niet daarbuiten.

Voor de brandweer houdt het werk op, omdat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. In de loop van vrijdag kan bij daglicht verder gekeken worden naar de aard van de schade. Dat is echter niet het pakkie an van de brandweer, aldus de woordvoerder.