Nieuws/Binnenland
844096
Binnenland

Helft bruggen aan opknapbeurt toe

Maar liefst de helft van alle door gemeenten onderhouden bruggen en viaducten zijn verwaarloosd en onveilig. Die alarmerende conclusie trekt brancheorganisatie Bouwend Nederland op basis van onderzoek onder een kwart van alle Nederlandse gemeenten.

Samen hebben de gemeenten die deelnamen 8800 bruggen en viaducten in beheer. „De helft van deze bruggen heeft ernstig behoefte aan onderhoud. Dit varieert van kleine reparaties tot algehele vervanging, omdat het te gevaarlijk is geworden. En de klok tikt”, waarschuwt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

De oud-minister noemt de resultaten van de enquête ronduit zorgwekkend. „Wat zien we? Er wordt geïnspecteerd, gegevens worden min of meer systematisch bijgehouden, maar vervolgens is er nauwelijks sprake van gericht beleid. Ook is er structureel te weinig budget voor onderhoud. Als je dan kijkt naar de ouderdom van deze constructies, dan houd je je hart vast”, stelt Verhagen. Vier op de tien bruggen zijn al voor 1980 gebouwd.

Gemakzucht

De bouwbranche constateert gemakzucht en laksheid bij gemeentelijke bestuurders. „Men weet vaak wel redelijk wat er met de infrastructuur aan de hand is, maar doet er te weinig mee. Want het gaat hier vaak om grotere aanslagen op het gemeentelijk budget en de zaak ligt er ’op het oog nog goed bij’.”

De verwaarlozing van bruggen is een oud probleem. In 2009 stelde het toenmalige ministerie van VROM dit ook al aan de kaak. Veel gemeenten en gemeentelijke rekenkamers zijn toen gestart met het in kaart brengen van de problematiek. Verhagen: „Maar iets constateren betekent ook: er iets aan doen. En dat gebeurt vaak ad hoc. Zo verwaarlozen onze gemeentebestuurders de ooit prima bruggen en viaducten.”Gemeentebestuurders spelen ondertussen met vuur. „Als slecht onderhoud echt tot ongelukken leidt, dan ben je als gemeente aansprakelijk. Ook strafrechtelijk”, waarschuwt Verhagen.

Hij noemt het „een veeg teken” dat slechts een kwart van alle gemeenten de moeite heeft genomen aan het onderzoek deel te nemen.