Nieuws
844374
Nieuws

Britten kopen Hollandse kaskraker-producent

Met de verkoop van John de Mols Talpa, de maker van The Voice, Utopia en Dating In The Dark, aan het Britse ITV houdt zijn betrokkenheid bij het maken van programma's niet op.

De Mol, goed voor 75 televisieshows in 180 landen, blijft bij het ontwerp en uitwerking van alle nieuwe shows betrokken. Dat melden beide partijen bij de overname donderdagochtend.

De waarde van de overnamesom kan oplopen tot €1,1 miljard, maar dat is afhankelijk van die betrokkenheid bij producties van Nederlands grootste televisieproducent en zijn hele staf, waaronder zijn rechterhand, directeur Pim Schmitz.

Acht jaar winstgroei

Een clausule in het contract is dat Talpa ’een ambitieuze winstgroei’ moet laten zien, en dat over een periode van acht jaar.

Talpa was in 2014 goed voor een omzet van €233 miljoen uit zijn producties en zogeheten format fees, de rechten op programma's.

Buiten de transactie blijven alle radiozenders, het belang in SBS Nederland en platenlabel 8ball Music.

Succesproducent

Talpa Media is een holding en de houdstermaatschappij waarin De Mol zijn mediaproducties heeft ondergebracht.

Onder Talpa valt een groot productiebedrijf met omvangrijke studios in Nederland en in het buitenland, televisieproductie, de 538-radiogroep (Slam!FM, Juize en Top 40 radio) activiteiten in internet en print. Veel producties voor televisie worden gemakt

Het Britse ITV is het grootste commerciële televisiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk en breidt gestaag uit. De twee partijen werkten al langer samen. ITV bevestigde onlangs nog exclusieve gesprekken te voeren met Talpa over een mogelijke overname.

Klappers De Mol

John de Mol verkocht eerder voor €5,5 miljard Endemol, het in 1994 opgetuigde televisieproductief uit de fusie tussen bedrijven van Joop van den Ende en De Mol, aan het Spaanse Telefónica. Endemol zorgde onder andere voor kassuccessen als Deal or No Deal, Big Brother en maakt Goede Tijden, Slechte Tijden.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws