Nieuws/Binnenland
844439
Binnenland

Gouda 'begint opnieuw' met moskeeplan

De VVD in Gouda heeft de deur voor een megamoskee op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne wagenwijd open laten staan. De coalitiepartij stemde woensdagavond laat niet mee met een motie van de voltallige oppositie om de megamoskee definitief te blokkeren.

De liberalen stemden in november vorig jaar wél mee met exact dezelfde motie die opriep om te kiezen voor een ander plan waarbij het islamitisch centrum plaats moet maken voor seniorenwoningen.

'Ontzettend jammer'

De draai van de VVD werd fractievoorzitter Ronald Verkuijl en zijn collega's zwaar aangerekend. ,,Ontzettend jammer dat u draait", foeterde SGP-fractievoorzitter Arjan Versteeg. Gemeente Belangen Gouda bij minder van Jan de Koning: ,,Nu 180 graden draaien. Hoe legt u dat nog uit?" De voltallige oppositie heeft het vertrouwen in het college van B&W opgezegd.

De liberale voorman Verkuijl stelt dat zijn partij geen abc-constructie wil met een projectontwikkelaar. Dankzij de VVD kan het stadsbestuur van Gouda nu opnieuw aan een voorstel werken voor gezamenlijke huisvesting van speciale school De Ark, medisch kinderdagverblijf Gemiva én een islamitisch centrum.

,,Bij ons is al het vertrouwen in het stadsbestuur weg", reageert secretaris Jeroen van Walstijn van bewonersvereniging Gouda Noord Zoals Het Hoort teleurgesteld. De vereniging had zich verzet tegen de megamoskee, maar is wel 'bereid om te praten over een wijkmoskeetje'.