Nieuws/Buitenland
844454
Buitenland

Piepjonge jihadist komt om in Syrië

Een van de jongste Europese jihadisten in Syrië is om het leven gekomen. De dertienjarige Abu Bakr al-Faransi uit Frankrijk zou twee maanden geleden zijn omgekomen toen het Syrische regeringsleger zijn basis in de omgeving van Homs aanviel. Franse media meldden dat woensdag op basis van bronnen binnen Islamitische Staat.

Abu Bakr al-Faransi groeide op in een achterbuurt van Straatsburg. Afgelopen zomer ging hij met zijn ouders, broers en zussen naar het Midden-Oosten. Ze wilden het lichaam ophalen van een broer, die in juli was omgekomen in de jihad. Abu Bakr sloot zich vervolgens aan bij Islamitische Staat. In oktober stierf een tweede broer van hem, ook in de jihad. Het is niet bekend waar de rest van de familie nu is.

Een vertegenwoordiger van de extremisten noemde Abu Bakr „een goede jongen, vastberaden”. Hij voegde eraan toe „blij voor hem” te zijn dat hij nu martelaar was geworden.

Bulldozer

Volgens de Amerikaanse online-jihadmonitor SITE heeft IS woensdag vijf zelfmoordaanslagen in Irak geclaimd. Die zouden zijn uitgevoerd door buitenlandse strijders. Een Belg, een Australiër, een Tsjetsjeen, een Syriër en een Oezbeek bliezen zichzelf op in de westelijke provincie al-Anbar. Een van hen zou bij de aanslag een gepantserde bulldozer hebben gebruikt.

Volgens Australische media is de zelfmoordterrorist uit dat land zeer waarschijnlijk de achttienjarige Jake Bilardi, beter bekend als Jihadi Jake. Hij is bekend van een aantal foto's, waarop hij als blanke en dunne tiener schril afsteekt bij de bebaarde strijders van IS. Jilardi komt uit Melbourne en radicaliseerde, nadat zijn moeder was gestorven aan kanker. De wiskundestudent vertrok halverwege vorig jaar naar Syrië.