Nieuws/Binnenland
844459
Binnenland

Zorgen over bezuinigingen forensisch instituut

Experts en betrokkenen maken zich zorgen over de bezuinigingen op de misdaadoplossers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het kan niet anders dan dat de snoeioperatie gevolgen heeft voor het opsporen van boeven, menen zij.

Het NFI, ook wel het Nederlandse CSI genoemd, moet het door bezuinigingen van dit kabinet met 9,6 miljoen euro minder doen. Voormalig minister Opstelten beweerde dat die korting geen gevolgen zou hebben voor de kwaliteit en de kernproductie, maar daar denken experts en betrokkenen anders over, laten zij donderdag in een hoorzitting aan de Tweede Kamer weten.

Zo stelt hoogleraar criminalistiek Ton Broeders dat het geen goed idee is om bepaald onderzoek aan de politie over te laten in plaats van aan het gespecialiseerde NFI. De agenten hebben volgens hem niet dezelfde kwaliteitseisen. Hij betoogt verder dat hij vindt dat specialisaties als handschriftonderzoek en haaronderzoek beschermd moeten worden en niet 'vernietigd'.

Klappen absorberen

Ook de ondernemingsraad van de NFI zal in de hoorzitting zeggen dat de politie het werk waarschijnlijk niet aankan. Er is volgens deze OR weinig ruimte in de organisatie om klappen te absorberen. „Daarom kan het volgens de ondernemingsraad niet anders dan dat deze bezuiniging merkbare gevolgen heeft voor de dienstverlening van het NFI”, staat in een brief aan de Kamer.

Het Forensisch Medisch Genootschap vindt dat er in deze tijd hoogstens geschoven kan worden met geld voor forensisch onderzoek, beter is nog om er geld bij te doen. Nederland laat namelijk al erg weinig secties op lichamen doen vergeleken met andere Europese landen.

Uit interne stukken van het NFI blijkt ondertussen iets bijzonders. Terwijl de Kamer nog wil debatteren over de bezuinigingen, mede naar aanleiding van publicaties van deze krant, is er bij het NFI al besloten dat de bezuinigingen doorgaan. Door die bezuinigingen gaan er 77 voltijdbanen verloren. De beslissing om de bezuinigingsplannen definitief te maken werd genomen op 12 februari. Dit terwijl Opstelten op 10 februari beweerde dat er geen onomkeerbare stappen gezet zouden worden tot het parlement de kwestie had behandeld.

SP-Kamerlid Van Nispen, die eerder over de bezuinigingen op het NFI aan de bel trok, zegt ’erg bezorgd' te zijn. „Ik zie risico’s voor de opsporing.”