Nieuws/Buitenland
844460
Buitenland

Politiechef Ferguson opgestapt

De chef van de politie in het Amerikaanse Ferguson Tom Jackson is opgestapt. Het zegt dat woensdag in een gesprek met de krant Saint Louis Post-Dispatch.

Aanleiding voor zijn vertrek is het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener vorig jaar zomer en een rapport van het ministerie van Justitie. Daarin staat dat het politiekorps jarenlang buitensporig geweld heeft gebruikt tegen zwarten.

Jackson stapt zelf op en is niet ontslagen. Hij wilde per 19 maart vertrekken maar het gemeentebestuur maakte daar per direct van, liet Jackson weten. Hij zegt met „diepgaand verdriet” op te stappen. In het krantenbericht staan geen uitspraken van de politiechef over het rapport van justitie of het schietincident waarbij politieman Darren Wilson de zwarte tiener Michael Brown doodschoot.

Dinsdag maakte de stadsmanager van Ferguson, John Shaw, zijn vertrek bekend. Hij wordt gezien als verantwoordelijke voor de gang van zaken in de stad, en daarmee ook voor het handelen en het gedrag van de politieagenten.