Nieuws/Buitenland
844465
Buitenland

Brandstichter moskee Brussel stak cipiers

De man die in 2012 een dodelijke brand stichtte in een moskee in Brussel heeft zes bewakers in zijn gevangenis neergestoken. Een van hen werd in een long geraakt. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de Belgische hoofdstad woensdag gemeld. De man wordt nu verdacht van poging tot moord.

De steekpartij was op 4 januari, maar komt nu pas naar buiten. De 36-jarige man zit een celstraf van 27 jaar uit in Vorst bij Brussel. Hij ging door het lint toen een cipier hem uit zijn cel haalde. Eerst viel hij de bewaarder aan. Toen diens collega's te hulp schoten, pakte hij een mes en stak hij om zich heen. De cipiers werden in hoofd, rug en romp geraakt. Volgens zijn advocate werd de man door het gevangenispersoneel geprovoceerd.

Benzine

Op 12 maart 2012 was de man een sjiitische moskee bij station Brussel-Zuid binnengedrongen tijdens het avondgebed. Hij zwaaide met een mes en stak daarna een fles met benzine aan. Het vuur greep snel om zich heen. Moskeegangers overmeesterden hem, maar de imam stikte in de rook toen hij probeerde het vuur te doven.

De dader, een soenniet, verklaarde later dat hij de sjiieten wilde straffen voor het onderdrukken van de opstand in Syrië. Hij werd afgelopen december veroordeeld.