Nieuws
844476
Nieuws

Kunstmarkt zet €51 miljard om

De internationale kunstmarkt blijft floreren. Hoewel er in totaal nog altijd minder kunstwerken verkocht werden dan in het absolute recordjaar 2007, is zowel de omzet, als het aantal verkopen vorig jaar gestegen. Ruim 39 miljoen werken verruilden in 2014 van eigenaar. Ze brachten gezamenlijk niet minder dan €51 miljard op.

Dit blijkt uit het jongste rapport van de van origine Ierse kunsteconome dr. Clare McAndrew, dat vandaag op de toonaangevende kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht wordt gepresenteerd. McAndrew geldt al jaren als de onbetwiste expert voor de kunstmarkt.

Geen recessie

De crisis heeft de kunstmarkt de laatste jaren eigenlijk alleen op het lagere en middensegment geraakt. Het topsegment heeft nooit last gehad van de recessie. Investeren in kwalitatief goede kunst (die relatief waardevast is) blijft een aantrekkelijk alternatief voor de rijken der aarde als de beurzen onzeker, de olie- en goudprijs volatiel en de spaarrentes laag zijn.

Christie’s en Sotheby’s, de twee grote veilinghuizen die de markt domineren, hamerden vorig jaar 1530 kunstobjecten af, die elk meer dan €1 miljoen opbrachten. Zeker 96 van die werken behaalden zelfs de magische grens van €10 miljoen.

Topstukken domineren

Toch zijn zulke duizelingwekkende recordprijzen eerder uitzondering dan regel. Weliswaar vertegenwoordigen zij samen 48% van de totale veilingomzet in de wereld. Maar afgezet tegen het totaal aantal transacties vormen zij slechts 0,5% van de kunstmarkt.

Het merendeel van de schilderijen, beelden, juwelen en meubelstukken die jaarlijks verhandeld verwisselen van eigenaar voor bedragen tussen de €1000 en €50.000. Steeds vaker worden die aankopen online afgehandeld.

Hoogste niveau ooit

De vraag bij verzamelaars naar naoorlogse en hedendaagse kunst bleek opnieuw het grootst. Zeker 48% van alle verkopen gaat om kunstwerken uit die periode. Veilingen van eigentijdse kunst brachten op jaarbasis €5,9 miljard op. Dit is een stijging van niet minder 19%, vergeleken met het voorafgaande jaar. „Het hoogste niveau ooit behaald”, stelt McAndrew.

Zij becijferde dat er 309.000 bedrijven actief zijn op de kunstmarkt. Meestal gaat het om eenmanszaakjes of kleine ondernemingen. Niettemin schat de econome het aantal mensen dat werkzaam is in deze sector op 2,8 miljoen. Het epicentrum van de wereldwijde kunsthandel is nog altijd New York, gevolgd door Hong Kong (China) en Londen.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws