Nieuws/Binnenland
844479
Binnenland

GroenLinks wil echt af van bewaarplicht data

GroenLinks wil snel aan de slag om de bewaarplicht voor bel- en e-mailgegevens definitief van tafel te krijgen. De partij is blij dat een rechter de wet woensdag buiten werking stelde, maar is er niet gerust op dat de bewaarplicht straks echt voorbij is. Ook SP en D66 zijn tevreden dat de huidige wet niet meer geldt.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren had al een initiatiefwetsvoorstel gemaakt en zal dat deze week nog indienen. Volgens haar gebruikt interim-minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie vertragingstactieken. „Ik hoopte dat met deze duidelijke uitspraak van de rechter de minister zou inzien dat hij niet langer al die gegevens mag opslaan. KPN, Vodafone en XS4all geven nu ook aan dat zij die gegevens niet langer willen bewaren.”

De SP heeft wel oren naar het initiatief van GroenLinks. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat altijd moet worden uitgegaan van het principe dat van onschuldige mensen bij voorbaat niets verzameld mag worden. „Doe je dat wel, dan is het eind zoek en kan je dat ook met andere gegevens doen.”

Ongericht

D66 wil toe naar een manier van verzamelen van data waarbij 'het ongerichte' zoals dat nu het geval is, ervanaf gaat. We willen een goede balans vinden tussen een effectieve opsporing en het garanderen van burgerrechten, stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Regeringspartij PvdA vindt eveneens dat de opsporing en de privacy in balans moeten zijn maar laat in het midden of de bewaarplicht dan overeind kan blijven.

De Tweede Kamer praat eind deze maand met Blok over de kwestie.