Nieuws/Buitenland
844488
Buitenland

BBC zwijgt over voortbestaan Top Gear

De Britse publieke omroep BBC heeft woensdag nog niets gemeld over wat ze van plan is met een van de populairste tv-programma's, Top Gear. De roemruchte presentator Jeremy Clarkson (54) is geschorst nadat hij een 36-jarige producer zou hebben geslagen toen bleek dat er niet voor avondeten was gezorgd.

Dat was afgelopen week bij opnames voor de tv-show in Newcastle upon Tyne, meldden Britse media woensdag. Het incident is pas deze week gemeld bij de BBC-leiding.

De resterende drie tv-shows van Top Gear in de huidige serie zijn door de BBC geschrapt. Britse media vragen zich af of ze ooit nog uitgezonden worden. Clarkson zelf zei tegen The Sun „rustig een pintje te vatten” en „te wachten tot dit overwaait”. Woensdag zou het Top Gear-team weer gaan filmen, maar dat gaat ook niet door.

De BBC heeft al vaker problemen gehad met Clarkson. Hij heeft vorig jaar nog „een laatste waarschuwing” van de BBC gehad over het gebruiken van een volgens de BBC racistische term. De omroep onderzoekt nu wat er afgelopen week in Newcastle precies is gebeurd. Als dat in Clarksons nadeel uitvalt, heeft de publieke omroep volgens Britse media geen andere keuze dan de populaire presentator te ontslaan.

Dan zou het programma in deze vorm na dertien jaar sneuvelen. Het is volgens Britse media het best bekeken programma ter wereld en wordt in Nederland uitgezonden door Veronica. BBC heeft de rechten van Top Gear. De tv-zender Sky wil Clarkson met de zijnen al lang en graag overnemen om een nieuwe autoshow te maken.

Veel kijkers zijn blijkbaar gehecht aan de huidige versie van Top Gear. Sinds een blogger, 'Guido Fawkes' online een petitie startte om de BBC te vragen door te gaan met Jeremy Clarkson en Top Gear, hebben woensdag al 300.000 mensen hiervoor getekend. De trouwste fans kunnen de drie presentatoren van de auto-show, naast Clarkson ook Richard Hammond en James May, wel in levende lijve zien. Ze gaan op tournee met hun autoshow 'Top Gear Live' en beginnen 27 maart in het Somarka Stadion van Stavanger, Noorwegen.