Nieuws/Binnenland
844494
Binnenland

'Reactie bestuur UvA te vaag en te algemeen'

Te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen. Dat is de reactie van de bezorgde docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), verenigd in Rethink UvA, op de tien 'uitgangspunten' die het bestuur van de universiteit had opgesteld.

Rethink had zes eisen gesteld aan het UvA-bestuur en daar kwam dinsdag in een brief aan de studenten en medewerkers reactie op. Het bestuur had laten weten tegemoet te komen aan hun wensen door onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. De docenten en studenten zijn blij dat er een reactie is gekomen van het bestuur, maar vinden de reactie niet afdoende. „Niet alleen zijn de voorstellen van het college van bestuur onduidelijk, maar ze bieden ook geen oplossing voor de vertrouwenscrisis”, aldus de docenten en studenten.

De docenten van Rethink formuleerden afgelopen week drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie wensen voor de lange termijn. Zij vinden onder meer dat het bestuur de universiteit democratischer moet maken, de vertrouwensrelatie moet herstellen en ze willen een onafhankelijk onderzoek naar de huidige financiële situatie.

'Zwarte lijst'

Rethink liet woensdag ook weten niet blij te zijn met een actie van Bureau Communicatie van de universiteit. Die stuurde vorige week een lijst met ruim vierhonderd namen van sympathiserende docenten rond naar medewerkers van de universiteit. Volgens Rethink draagt het rondsturen van een dergelijke „zwarte lijst” bij aan een „angstcultuur die de publieke vrijheid hindert”. De docenten willen dat het bestuur direct actie onderneemt „om de vrijheid van meningsuiting voor alle staf en studenten te waarborgen”.

Het bestuur van de UvA ligt al tijden onder vuur. Een kleine drie weken geleden kwam dat tot uitbarsting toen een groep boze studenten het Bungehuis - een pand van de UvA - bezette. Het gebouw werd ontruimd, maar een dag later werd het Maagdenhuis bezet.