Nieuws/Binnenland
844498
Binnenland

UvA registreert sympathisanten

De Universiteit van Amsterdam heeft een lijst met ruim vierhonderd namen van medewerkers die Rethink UvA steunen, naar de communicatie-afdelingen van alle faculteiten gestuurd.

Rethink UvA is de naam van een groep docenten die vinden dat het bestuur van de universiteit democratischer moet worden en dat de universiteit minder aan rendement moet denken. De lijst, die in het bezit is van Folia, lijkt te zijn gebaseerd op verklaringen op de website van Rethink UvA en is volledig naar faculteit en op alfabet gesorteerd.

Gedoe

In de begeleidende mail verzoekt Bureau Communicatie van de UvA de facultaire communicatiemedewerkers om na te gaan of de mensen op de lijst betrokken zijn bij de organisatie van de bachelordag van vorige zaterdag. Ook wil de UvA dat de faculteiten „een inschatting maken hoe groot de kans is dat dat 'gedoe' oplevert en dat terugkoppelen”, meldt Folia op de website.

Kruisje

Daarmee lijkt een bang vermoeden van veel medewerkers werkelijkheid te zijn geworden. Al weken gaan er, onder meer op Twitter, geruchten dat UvA-docenten of andere medewerkers niet in het Maagdenhuis durven te verschijnen uit angst hun baan te verliezen. Ook bij Rethink UvA-vergaderingen gonst het vaak dat collega's wegblijven „uit angst voor een kruisje achter hun naam”.