Nieuws/Binnenland
844510
Binnenland

Stempas voor staafmixer

Op Facebook is er een heuse stempashandel aan de gang. Onder het motto; 'Ruil je stempas voor iets waar je wel wat aan hebt' worden passen geruild voor eten, staafmixers, fietsen en zelfs tandenborstels.

Het initiatief komt van drie Arnhemse studenten, die het zonde vinden dat stemmen verloren gaan, weet EenVandaag. Studenten die wel willen stemmen, kunnen de stempassen via Facebook overnemen van studenten die niet van plan zijn te gaan stemmen.

De Kiesraad stelt dat de ruilhandel strafbaar is en dat de studenten de actie moeten stoppen. De groep studenten beraadt zich hier momenteel op. Inmiddels zijn er door de PvdA ook Kamervragen gesteld over de handel.

Radicale actie

Volgens Pola Derks van de Ven, een van de initiatiefnemers, gaat het om een „serieus bedoelde, radicale actie”. De opkomst onder studenten is immers bedroevend laag. „We willen laten zien wat de waarde is van een stempas”, aldus Derks van de Ven. „Als je tegen onze pagina bent, breng dan zelf je stem uit.” De studente hoopt dat de opkomst door de actie hoger wordt. De initiatiefnemers hebben er geen zicht op hoeveel stempassen daadwerkelijk zijn geruild, omdat mensen via Facebook rechtstreeks met elkaar in contact kunnen komen.

Jammer

De Kiesraad vindt het „jammer als jongeren meer waarde hechten aan het bemachtigen van iets als een staafmixer dan aan hun stem”. Bij het uitbrengen van een volmachtstem is daarnaast „belangrijk dat het initiatief van de volmachtgever uitgaat en dat hij het vertrouwen heeft dat de gemachtigde de stem conform zijn wens uitbrengt”. Overigens moet de volmachtgever dan wel een kopie van zijn ID aan de gemachtigde geven. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de volmachtgever duidelijk maakt op wie hij wenst dat zijn stem wordt uitgebracht, en dat hij niet zijn stem 'verkoopt'.