Nieuws/Binnenland
844512
Binnenland

Gelderland ideaal voor herdenkingstoerisme

Gelderland moet het 'Normandië van het Noorden' worden. Alle instellingen en plaatsen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog moeten zich als één trekpleister voor herdenkingstoerisme presenteren, net zoals dat in het Franse Normandië gebeurt.

Dat staat in een plan dat het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT-KAN) en de stichting Gelders Erfgoed woensdag hebben gepresenteerd. De initiatiefnemers denken 5 tot 6 miljoen euro nodig te hebben om alle oorlogsplekken onder te brengen in één stichting.

Gelderland is de enige Nederlandse provincie waar in de Tweede Wereldoorlog langere tijd is gevochten: aan het begin van de oorlog op de Grebbeberg en vanaf september 1944 in de regio Arnhem - Nijmegen. De provincie heeft een aantal oorlogsmusea, militaire erevelden en monumenten. Daarnaast zijn er historische locaties als de brug van de Slag om Arnhem, de Waaloversteek in Nijmegen en Hotel De Wereld in Wageningen, waar de onderhandelingen voor de capitulatie van de Duitsers plaatshadden.

De herdenkingsplaatsen trekken jaarlijks vele duizenden toeristen uit de hele wereld, maar volgens de plannenmakers kunnen dat er veel meer worden als de provincie geld uittrekt voor herdenkingstoerisme.