Nieuws/Buitenland
844514
Buitenland

Traangas in Istanbul bij herdenking tiener

De Turkse politie heeft woensdag traangas en waterkanonnen gebruikt tegen honderden demonstranten in Istanbul. Die herdachten dat een vijftienjarige jongen een jaar geleden bezweek aan verwondingen die hij opliep tijdens antiregeringsprotesten in 2013. Op diverse plaatsen in Istanbul braken rellen uit.

Berkin Elvan werd destijds op zijn hoofd getroffen door een projectiel met traangas. Hij raakte in coma en overleed negen maanden later, op 11 maart vorig jaar. Elvan deed niet mee aan die demonstratie, maar was naar buiten gegaan om brood te halen. Zijn dood veroorzaakte nieuwe protesten van Turken die boos waren omdat degene die het projectiel afschoot niet werd vervolgd.

„Berkin Elvan is onsterfelijk”, scandeerden de demonstranten woensdag. In zijn woonwijk Okmeydani deden zo'n duizend mensen mee aan een mars naar de begraafplaats waar hij ligt. De vlam sloeg daarna in de pan en deelnemers vielen politievoertuigen aan toen waterkanonnen werden gebruikt.

In het Gezipark in Istanbul, dat in 2013 het centrum van de demonstraties was, arresteerde de politie acht studenten. Zij gooiden rode verf op straat als symbool voor bloed. Zij ontvouwden een spandoek met de tekst „Berkin is hier”.

Ook in Ankara gingen mensen de straat op. Daar hield de politie elf mensen aan die een weg blokkeerden.