Nieuws/Binnenland
844544
Binnenland

Eede herdenkt terugkeer Wilhelmina

Eede herdenkt komend weekend dat koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 na vijf jaar ballingschap in Londen weer terugkeerde in Nederland. In de grensplaats stapte ze over een met meel getrokken streep Zeeuws-Vlaanderen binnen, waar in de laatste maanden van de oorlog zwaar was gevochten.

In West Zeeuws-Vlaanderen sneuvelden bij Operation Switchback bijna achthonderd geallieerde militairen en ruim 1300 Duitsers. Meer dan zeshonderd burgers kwamen om het leven en plaatsen als Breskens, Sluis en Eede werden voor een groot deel in puin gelegd.

René Martens was negen toen koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 de meelstreep overstak. Indertijd was hij niet onder de indruk van de grensoverschrijding. En dat het om een historische gebeurtenis ging, besefte hij al helemaal niet. „Ik had me bij een koningin een heleboel pracht en praal voorgesteld, maar die grensoverschrijding was een eenvoudige gebeurtenis”, zegt Martens. „ Ik herinner me Wilhelmina als een oud vrouwtje met een bontjas en een muts. Ze stapte vlak voor de grens uit een Amerikaanse limousine en liep daarna de meelstreep over. Na enkele minuten stapte ze weer in de auto.”

Wilhelmina, die terugkeerde na een jarenlange ballingschap in Engeland, had bij het oversteken van de grens de keus op Eede laten vallen, omdat Zeeuws-Vlaanderen in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zwaar was getroffen door de gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden.

In de ochtend van 13 maart 1945 stonden ruim honderd mensen te wachten op de koningin die om 12.29 uur voet op Nederlandse bodem zou zetten. Een boer, Louis van Parijs, trok op de grens een streep van meel, omdat er geen officiële grensaanduiding meer was.

 

Toneelstuk

Op zaterdag begint om 14.15 uur aan de grens het toneelstuk 'Over de Meelstreep'. Vanaf 15.00 uur zijn er toespraken en is er een bloemlegging bij het oorlogsmonument. Ook lezen scholieren een gedicht voor. De middag wordt om 16.45 uur afgesloten met het oplaten van ballonnen en een muzikaal optreden. Op zondag wordt bij de historische gebeurtenis stilgestaan met een Wilhelmina fiets- en wandeltocht.