Nieuws
844574
Nieuws

Top 10

Meest beroemde wegen ter wereld

Of je nu een kilometervreter bent of niet, het gevoel van rijden op een weg met de wereld aan je voeten is grandioos. Zie hier de 10 meest iconische straten, autowegen en zijweggetjes die het ontdekken waard zijn op een rijtje.

1. Lombard Street, San Francisco

Geniet van iedere twist en van iedere bocht op Lombard Street in San Francisco, ’s werelds  bochtigste weg. Het strekt zich slechts uit over een blok tussen Hyde en Leavenworth streets, dit kleine stuk weg kent maar liefst acht haarspeldbochten op een behoorlijk steile heuvel. Misschien deze rit bewaren tot na de lunch?

 

2. Great Ocean Road, Victoria

Niet alleen is dit 240 kilometer lange stuk van asfalt een van de meest beroemde toeristische routes in de wereld, het is ook ’s werelds grootste oorlogsmonument. Het werd gebouwd door soldaten die terugkeerden uit de Eerste Wereldoorlog. De weg loopt tussen Torquay en Warrnambool in Zuidoost-Australië. Stap in een stoere 4-wheeldrive en ontdek de natuurlijke schoonheid van deze grillige kustlijn.

 

3. Orchard Road, Singapore

De fruitboomgaarden waarnaar deze in neonverlichte straat genoemd is zijn allang verdwenen. Tegenwoordig is Orchard Road Singapore’s top shopbestemming. Naast designerboetieks en winkels van grote kledingmerken, vind je hier high-end hotels en wereldvermaarde haute-cuisine. Als winkelen niet jouw ding is, wandel dan de Istana binnen, de officiële residentie van de president van Singapore, te vinden aan deze glinsterende doorgangsroute.

 

4. Las Vegas Boulevard South, VS

Pak je spullen en geniet van de stad van de show, cruisend langs de meest iconische boulevards in de wereld, de beruchte Vegas strip. Van straatgoochelaars tot spectaculaire fonteinshows, zoals die buiten bij het Bellagio, je ziet de leuke gekte voor je ogen ontstaan. En, voor een good old burger, een typisch Amerikaanse refill of een huwelijk hoef je je auto niet te verlaten. Alles kan gewoon in de drive-thru, van het kopen van drank bij een slijterij tot trouwen in een kappelletje.

 

5. Abbey Road, Londen

Stap in de auto en rijd over Abbey Road in Noord-Londen, waar de legendarische Abbey Road Studios zijn gevestigd. De studio’s werden bekend door de Beatles die hier hun 11e album opnamen getiteld ‘Abbey Road’. De bekende foto van de band op het zebrapad werd voor de studio’s gemaakt. Begeef je tussen de fans die hier het hele jaar door naar toe komen om de bekende foto na te doen.

 

6. Trollstigen, Noorwegen

We vergeven je het je als je denkt in het midden van de aarde te zijn beland wanneer je rijdt over Trollstigen, vrij vertaald: Trollenpad. Deze bergweg sluipt door 11 scherpe bochten en een steil stuk naar beneden in Møre og Romsdal county, Noorwegen. Strek je benen en maak je op voor een wandeling naar de 1050 meter hoge Stigfossen watervallen vanaf het Trollstigen uitzichtplatform.

 

7. Champs-Elysées, Parijs

Deze brede avenue, met z’n strak gesnoeide bomen, luxe designershops en leuke cafeetjes, is de plek om een gevoel te krijgen bij de beroemde Parijse chic. Een in het oogspringende bezienswaardigheid is het oorlogsmonument Arc de Triomphe die de skyline domineert aan het westelijke deel van de weg. Het is een geweldige rit met de auto, maar als je liever twee in plaats van vier wielen hebt, bezoek deze plek dan tijdens de laatste etappe van de Tour de France. Dan fietsen de wielrenners 6 tot 8 keer over deze beroemde weg.

 

8. Route 66, Illinois, Missouri, New Mexico en Arizona

Amerika’s Main Street, ook wel liefkozend Mother Road genoemd, is de legendarische Route 66. In 1985 werd het uit het United States Highway System verwijderd en vervangen door het Interstate System. Hoe dan ook, de delen die nog altijd bestaan in Illinois, Missouri, New Mexico en Arizona behoren nu tot de historische ‘Route 66’ en staan nog altijd voor de muziekstijl Americana en alles wat daarbij hoort. Stop bij Lou Mitchell’s in Chicago voor kakelverse omeletten voordat je de weg op gaat of ga langs bij het Shea’s Gas Station Museum in Springfield, Illinois, om een overvloed aan memorabilia te zien van deze route der routes.

 

9. Stelvio Pass, Italië

De Stelvio Pass werd ooit door BBC’s Top Gear goeroes bejubeld als het toppunt van rijperfectie. De pas loopt door de bergen van Noord-Italië in de oostelijke Alpen. Rijd door dit 25 km lange stuk langs met sneeuwbedekte bergtoppen voor adembenemende vergezichten. Niet geschikt voor wie last heeft van hoogtevrees.

 

10. Guoliang Tunnelweg, China

Je kunt er niet overheen, je kunt er niet onderdoor en dus je moet er wel doorheen. Dit was de heldere logica van de 13 bewoners van het afgelegen dorpje Guoliang. Zij waren pioniers in het maken van de constructie voor deze beroemde tunnelweg in China’s Henan provincie. Uitgehouwen in de Taihang bergen, beweeg je je langzaam door deze smalle, 3,6 km brede pas, door rotsen, om even de klifrand aan te raken na een ritje met behoorlijk wat nagelbijtmomenten.

Bron: Skyscanner