Nieuws/Binnenland
844577
Binnenland

Romeins schip thuis in Leidsche Rijn

Het Romeinse schip De Meern I is woensdag op zijn nieuwe plaats van bestemming aangekomen. Het vaartuig uit 150 na Christus wordt in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn tentoongesteld in het museum Castellum Hoge Woerd, waar vroeger een Romeins fort stond. Rond 13.00 uur hesen kranen het oeroude schip van een dieplader en werd het langzaam met touwen naar zijn nieuwe stek in het museum gemanoeuvreerd.

Woensdagochtend kwam het houten schip vanuit Hengelo aan in Leidsche Rijn, ingepakt in plastic. Het werd de afgelopen twaalf jaar geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad. In Hengelo is het schip vastgezet in een stalen frame.

Het schip werd in 1997 toevallig gevonden bij graafwerkzaamheden voor de stadsuitbreiding in Leidsche Rijn. Het kostte bijna zes jaar om de voor Nederland unieke vondst uit te graven en te bergen. In 2003 is de boot naar het maritiem depot van de dienst gebracht en daar in een speciaal voor het schip gebouwd conserveringsbassin gelegd.

Het museum is nog niet klaar: met het afmaken daarvan is gewacht tot het Romeinse schip op zijn plek stond.