Nieuws/Binnenland
844586
Binnenland

Heerlen: gereguleerde wietteelt kan

Het gedogen van wietteelt door een gecertificeerd bedrijf is mogelijk en wenselijk. Het is een manier om illegale wietteelt beter te bestrijden en bovendien beter voor de gezondheid van gebruikers. Dat staat in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Heerlen is gemaakt en woensdag is gepresenteerd.

Heerlen wil al langer aan de slag met een experiment met gereguleerde wietteelt maar Den Haag staat dat niet toe.

Volgens het rapport is reguleren een haalbaar alternatief voor de bevoorrading van coffeeshops. ,,Laten we beginnen met een kleinschalig experiment in Heerlen'', reageerde burgemeester Paul Depla woensdag. ,,We moeten keuzes maken. Of je stopt met gedogen, of je gaat de achterdeur reguleren.''

Volgens het plan moet een bedrijf per jaar 500 kilo en hasj en wiet leveren aan één coffeeshop. Het bedrijf kan daar per jaar een kwart miljoen euro winst mee behalen. ,,Als je dat in heel Limburg gaat doen, is er veel geld te verdienen'', aldus Depla.

Reguleren ontmoedigt volgens burgemeester Paul Depla van Heerlen de illegale teelt in woonwijken. De strijd daartegen moet wel gewoon doorgaan, benadrukt hij.

Het is volgens hem toeval dat het rapport uitkomt zo kort na het vertrek van Ivo Opstelten, de minister die zich altijd heeft verzet tegen plannen van gemeenten om wietteelt te reguleren. ,,Het rapport was al eerder klaar'', reageerde hij.