Nieuws/Binnenland
844593
Binnenland

Vrienden gered door dezelfde donor

Het is altijd verrassend om na tien jaar onverwacht een oude vriend tegen het lijf te lopen, maar de ontmoeting van twee maten uit Michigan slaat alles. Zij kwamen elkaar tegen in het ziekenhuis nadat ze beiden een transplantatie hadden ondergaan. De 60-jarige Fred Nelis kreeg een nieuw hart en de 67-jarige Gordon Veldman nieuwe longen. Op hetzelfde moment, van dezelfde 32-jarige donor...

Terwijl de mannen werden geopereerd, raakten hun familieleden in de wachtkamer aan de praat. Zij realiseerden zich al snel dat er een vreemde connectie tussen hen was. Naarmate de avond vorderde, vielen de puzzelstukjes in elkaar.

"Hoe bizar is het ten eerste dat je überhaupt iemand kent die op dezelfde avond een transplantatie ondergaat als jij, in hetzelfde ziekenhuis en dat het ook nog eens van dezelfde donor is", vertel Nelis tegenover The Grand Rapids Press.

Nelis werd twintig jaar geleden gediagnosticeerd met een progressieve hartziekte en Veldman liep al jaren rond met een ernstige longaandoening. Ze maken het momenteel, negen maanden na de transplantaties, erg goed.

De twee vrienden willen hun verhaal graag delen om het belang van orgaandonatie te benadrukken.