Nieuws/Binnenland
844604
Binnenland

Agenten gebruikten wapen 158 keer in 2014

In 2014 hebben politiemensen 158 keer geschoten. Daarbij ging het zeker 70 keer om waarschuwingsschoten en 61 keer om gerichte schoten, waaronder schoten die doel troffen.

De Rotterdamse politie schoot met veertig keer het vaakst. De eenheid Amsterdam schoot negentien keer. De politie Noord-Holland gebruikte het dienstwapen twee keer; het minst van alle eenheden.

Vijf keer werd door agenten een combinatie van waarschuwingsschoten en gerichte schoten gebruikt. Vier keer ging een wapen onbedoeld af. Bij de gerichte schoten is overigens niet altijd een verdachte het doelwit. Agenten gebruikten hun dienstwapens bijvoorbeeld ook om een agressieve hond te doden (eenheid Oost-Brabant) of een losgebroken koe (Amsterdam).

De Rijksrecherche onderzocht vorig jaar 33 schietpartijen waarbij politiemensen waren betrokken. Dat gebeurt altijd als door het gebruik van dienstwapens gewonden of doden vallen.

Volgens veiligheidsexpert Jaap Timmer was het vorig jaar voor het eerst sinds 1997 dat een agent de cel in moest omdat hij onterecht met zijn dienstwapen had geschoten. Hij en een aantal advocaten pleiten voor een apart 'politiestrafrecht', met speciale bepalingen in de wet voor het geval een agent de geweldsinstructies overtreedt.