Nieuws/Binnenland
844624
Binnenland

COPD-patiënt mankeert vaak meer

COPD-patiënten hebben in 98 procent van de gevallen minstens één andere aandoening onder de leden en bijna de helft van deze patiënten heeft minstens vier andere ziekteklachten. De problemen variëren van hoge bloeddruk en hartfalen tot botontkalking en depressie.

Dat is één van de conclusies uit het proefschrift van Lowie Vanfleteren van het Maastricht UMC+ en expertisecentrum CIRO+ in Horn. Hij onderzocht de bijkomende problemen bij patiënten die werden doorverwezen voor longrevalidatie. "COPD is tegenwoordig veel meer dan alleen een longziekte."

Het is bekend dat roken één van de voornaamste oorzaken is om COPD te ontwikkelen en dat het risico met de leeftijd toeneemt. Vanfleteren vond onder meer dat andere invloeden ook nog een mogelijke rol kunnen spelen.

Gewicht

In een studie onder meer dan 18.000 mensen uit 23 landen wereldwijd bleek een lager lichaamsgewicht bijvoorbeeld gepaard te gaan met de aanwezigheid van COPD. Dit verband was onafhankelijk van andere factoren die het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden zoals het rookgedrag, geslacht, leeftijd en nationaliteit.

"Mogelijk hebben mensen met een laag lichaamsgewicht een hoger risico op COPD", zegt Vanfleteren. "Het zou ook kunnen dat mensen met COPD juist meer gewicht verliezen, maar het verband is in ieder geval aantoonbaar." Vervolgens bestudeerde Vanfleteren de aanwezigheid van andere aandoeningen naast de luchtwegstoornis.

Bijna alle patiënten bleken minimaal één andere aandoening te hebben. Ongeveer de helft had minstens vier andere klachten, uiteenlopend van botontkalking en angststoornissen tot een te hoog cholesterol.  Vanfleteren:"Opmerkelijk is dat bepaalde aandoeningen gezamenlijk blijken voor te komen. Een patiënt die naast COPD ook aderverkalking heeft zal ook een hogere bloeddruk hebben en iemand met botontkalking zal ook nierfunctieproblemen en spierzwakte hebben."

Klinisch belang

De bevindingen zijn volgens de promovendus met name klinisch van belang. "COPD is een complexe ziekte. Door tijdig de bijkomende aandoeningen te herkennen kan eerder worden gestart met het behandelen van de symptomen."

COPD is één van de meest voorkomende ziektes wereldwijd. In Nederland hebben zo’n 320.000 mensen deze aandoening. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. In 80% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken.

Alles over COPD