Nieuws
844637
Nieuws

Meer klanten voedselbank

Het aantal mensen dat afgelopen jaar aanklopte bij de voedselbank, is met 11 procent gestegen in vergelijking met 2013. In totaal ging het om 94.000 mensen. Dat meldt Voedselbanken Nederland woensdag.

Uit een klantenanalyse blijkt dat ruim 40 procent van de gebruikers jonger was dan 18. Dat betekent dat 37.600 kinderen voor hun voeding afhankelijk waren van de voedselbank.

Eén jaar

Meer dan de helft van de klanten is binnen een jaar weg omdat ze weer zelf voor de eerste levensbehoeften kunnen zorgen. Voedselbanken proberen hun klanten te verwijzen naar gemeentelijke instanties die helpen hun leven weer op orde te krijgen.

De voorwaarden om voor voedselhulp in aanmerking te komen, bleven onveranderd. De vraag daarbij is hoeveel geld iemand nog heeft om te leven na aftrek van allerlei vaste lasten als huur, energie, water, zorgkosten en aflossing schulden. Voor een volwassene is dat maximaal 180 euro per maand, voor een extra volwassene in het huishouden 60 euro en 50 euro per kind. „De meesten moeten het echter met minder doen, soms zelfs maar met 3 euro per week”, zegt een woordvoerster.

Het aantal voedselbanken dat is aangesloten bij Voedselbanken Nederland steeg tot 157. Bij de organisatie werken 10.000 vrijwilligers.

Vijf vragen over voedselbanken in Nederland

Hoeveel mensen maken er gebruik van de voedselbank?

In 2014 klopten 94.000 mensen aan bij een van de 157 voedselbanken in Nederland. Het aantal mensen steeg daarmee met 11 procent ten opzichte van 2013. Het zijn vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen die naar de voedselbank gaan. Afgelopen jaar was ruim 40 procent van de gebruikers jonger dan 18 jaar, het gaat dus om zo’n 37.600 kinderen.

In welke regio’s wordt het meeste gebruik gemaakt van de voedselbank?

In het noordoosten van Nederland maken de meeste huishoudens gebruik van een van de negentig uitgiftepunten daar, namelijk ruim 7000. Dat wil volgens een woordvoerster van Voedselbanken Nederland overigens niet zeggen dat daar dus automatisch de meeste armoede is. ,,Het kan zijn dat er meer uitgiftepunten zijn bijgekomen het afgelopen jaar, dat er meer bekendheid is of dat mensen over hun aanvankelijke schaamte heenstappen. Want dat is voor veel mensen een grote drempel om bij ons aan te kloppen’’, aldus een woordvoerster van Voedselbanken Nederland. De meeste armoede zit in de grote steden, zoals Den Haag en Leeuwarden. In heel Nederland moesten vorig jaar 1,4 miljoen mensen rondkomen van een laag inkomen.

Wanneer mag je gebruik maken van de voedselbank?

Om in aanmerking te kunnen komen voor een voedselpakket, moet iemand minder dan 180 euro per maand hebben voor één volwassene. Daar wordt 60 euro bij opgeteld voor elke extra volwassene en 50 euro voor een kind, jonger dan 18 jaar. ,,Het liefst versoepelen we de criteria. Maar we vrezen dat er dan een veel grotere toeloop komt en daar moet dan wel genoeg voedsel voor zijn.''

Wat zit er in de pakketten?

Het streven is dat er in de wekelijks uitgedeelde pakketten voldoende eten zit voor ongeveer 2,5 dag. Er wordt zoveel mogelijk variatie in aangebracht en gezond en vers eten ingepakt. Voor het eten is de voedselbank afhankelijk van giften en donaties van onder meer supermarkten, restaurants, producenten en ook particulieren. De voedselbanken werken alleen maar met vrijwilligers, 10.000 waren het er vorig jaar.

Wanneer en waarom is de voedselbank ontstaan?

De voedselbanken zijn ontstaan in de Verenigde Staten. In 1984 werd de eerste Europese geopend in Frankrijk. Sinds 2002 bestaan ze ook in Nederland. Inmiddels bestaan er in 21 Europese landen voedselbanken.