Nieuws
844654
Nieuws

Draghi drukt euro onder $1,06

De inflatie in de eurozone blijft erg laag of wordt zelfs negatief komende maanden voordat de munt eind dit jaar in waarde stijgt. Die uitspraak van president Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens een bijeenkomst in Frankfurt drukte mogelijk de euro woensdag tegenover de dollar tot onder de $1,06.

Volgens Draghi heeft de neergang van de euro in combinatie met de lagere olieprijzen en de kwantitaieve verruiming geleid  tot een opwaartse bijstelling van de economische groei in de eurozone.

Hij verwacht dat de inflatie zal stabiliseren. In februari waren consumentenprijzen 0,3% lager dan het jaar ervoor, terwijl de ECB uiteindelijk een inflatie van 2% nastreeft.

Lage olieprijs drukt euro

De lage inflatie wordt volgens Draghi mede veroorzaakt door de lage olieprijs.

Woensdag noteerde de euro wederom lager, korte tijd stond de munt op $1,0584.

Bijna 12% liep de euro dit jaar al terug tegenover de dollar, een twaalfjaars laagtepunt. Pariteit, een euro voor iedere dollar, komt daardoor naderbij.

Sterke dollar op herstel

Het massale Europese opkoopprogramma van (staats)obligaties voor €1100 miljard zette de euromunt deze week al lager. Dit jaar begon de euro bij $1,21, begin maart stond de munt op $1,12.

De dollar wint aan waarde, omdat verwacht wordt dat de Fed in de VS zijn beleidsrentes rond de zomer verhoogt. De sterke Amerikaanse banenmarkt biedt daarvoor de aanleiding. Die rentestap zet de dollar hoger. Voor de euro was de stand geen dieptepunt. De munt, in 1999 in de markt gezet bij $1,1747, stond in oktober 2000 op $0,82.