Nieuws/Binnenland
844666
Binnenland

Conflict Buma/Stemra om megaloon

Binnen auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is een conflict ontstaan over het megasalaris van directeur Hein van der Ree. De belangenclub valt onder de wet normering topinkomens, wat betekent dat niemand er meer mag verdienen dan een ministersalaris. Directievoorzitter Van der Ree harkte vorig jaar echter in totaal 447.000 euro binnen. Hij is niet van plan daar in de toekomst iets van in te leveren.

Dat blijkt uit een brief die Van der Ree stuurde aan het bestuur van Buma/Stemra, en die in het bezit is van website 3voor12. In het schrijven beklaagt hij zich erover dat zijn werkgever zich niet verzet tegen de loonsverlaging.

,,Door dit niet te doen schaadt het bestuur in mijn visie niet alleen de belangen van Buma/Stemra, maar ook mijn persoonlijke belangen." Van der Ree dreigt een civiele zaak aan te spannen als hij daadwerkelijk salaris moet inleveren. Ook zou hij meer ruimte willen om als zelfstandig ondernemer geld bij te verdienen.

In een conceptantwoord op de brief, dat ook in handen van 3voor12 is, raadt bestuursvoorzitter Leo de Wit zijn directeur af om juridische stappen te ondernemen. Een civiele zaak zou leiden tot negatieve publiciteit en onrust onder de achterban, waarschuwt De Wit.

Buma/Stemra was in het verleden vaker in het nieuws door de hoge beloning van de bestuurders.