Nieuws
844708
Nieuws

Faber loopt weg tijdens debat

Geen Gelderse stappen tegen Faber

De Gelderse politiek onderneemt geen verdere stappen tegen PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber, die het bedrijf van haar zoon betaalde met fractiegeld. Dat hebben de fractievoorzitters van Provinciale Staten woensdag besloten na een extra vergadering. Er komt wel een commissie die gaat toezien op de besteding van fractiegelden, omdat dat in het verleden onder andere bij de PVV vaker fout is gegaan.

Faber was bij het begin van de vergadering, maar verliet de bijeenkomst na een verklaring waarin ze onder meer van leer trok tegen commissaris van de Koning Clemens Cornielje en de griffier van de provincie, die haar publiekelijk aan de schandpaal zouden hebben genageld. Volgens Faber heeft zij geen regels overtreden door het bedrijf van haar zoon een website voor de PVV te laten maken. Ze is dan ook niet van plan de politiek te verlaten. Faber is kandidaat voor de Eerste Kamerfractie van de PVV.

Faber, fel voorvechtster van politieke integriteit, stortte het aan haar zoon betaalde bedrag terug in de partijkas toen bleek dat zijn klus als bevoordeling kon worden gezien. Ze vroeg ook advies aan hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga, die vaststelde dat ze zich aan de regels had gehouden. „Hij wordt nu weggezet als handlanger van de PVV. Het is een schande”, aldus Faber woensdag.

Cornielje waarschuwde de Staten woensdag om „de zaak niet groter of kleiner te maken dan hij is.” „Het zou Faber gesierd hebben als ze meteen had gezegd dat ze een fout had gemaakt. We maken allemaal fouten.”

In Gelderland geldt een gedragscode die voorschrijft dat politici geen familieleden mogen bevoordelen. Gelderland gaat nu een commissie instellen die zich gaat buigen over de werking van die code en de besteding van fractiegelden. In het verleden zijn daar vaker fouten mee gemaakt, onder andere door de PVV-fractie.