Nieuws/Buitenland
844710
Buitenland

Indiase oud-premier verdacht van corruptie

Voormalig premier Manmohan Singh van India moet zich verantwoorden voor de rechtbank wegens vermeende samenzwering en corruptie. Hij mag zich volgende maand melden om tekst en uitleg te geven over het gunnen van een kolenveld. Samen met Singh zou ook miljardair Kumar Mangalam Birla op 8 april moeten komen opdraven. Een formele aanklacht ligt er niet maar zijn gangen worden wel nagegaan.

Het Indiase Hooggerechtshof heeft eind vorig jaar de meeste gunningen van kolenvelden door de regering-Singh ongeldig verklaard. 'Coalgate' kwam in 2012 aan het licht toen de rekenkamer ontdekte dat het ministerie van Financiën omgerekend bijna 31 miljard euro was misgelopen door geheime samenwerking tussen overheidsfunctionarissen en bedrijven.

Het Openbaar Ministerie kijkt of Singh zich schuldig heeft gemaakt aan het zich oneigenlijk toe-eigenen van staatsbezittingen, samenzwering, bedrog en fraude, zegt een van de juristen van het OM. De maximumstraf is levenslang.

Singh (82) zelf zegt geschokt te zijn „maar dit is onderdeel van het leven”. De gerespecteerde econoom, die India van socialistische staat ombouwde tot vrije markteconomie, werd vorig jaar bij de verkiezingen verslagen. De nieuwe regering onder premier Narendra Modi is druk bezig met het opnieuw veilen van de kolenvelden.