Nieuws/Binnenland
844721
Binnenland

Japanse perfectie

De kimono is de nationale dracht in Japan, maar de prachtige jurken zijn vaak te kostbaar om gedragen te worden. De productie is bewerkelijk; minstens veertig verfbaden, driehonderd kleuren en een heel jaar handwerk is nodig voor één Kubota-kimono. Kunstwerken dus die een expositie waard zijn. Daarom opende Japanmuseum SieboldHuis in Leiden vorige week de tentoonstelling 'Zijden Pracht. Kimono's uit de Kubota Collectie'.

Zestien topstukken van circa twee meter hoog en anderhalve meter breed van Itchiku Kubota kunt u in detail bewonderen. Deze textielkunstenaar bewijst dat een kimono meer is dan een 'ding' om te dragen, de letterlijke betekenis van het woord kimono.

Op de veelvuldig geverfde stoffen voegt hij inktschilderingen, borduursels en verguldsel toe, vaak op meerdere kimono's naast elkaar zodat er een doorlopende afbeelding ontstaat. In deze tentoonstelling ziet u bijvoorbeeld een besneeuwd berglandschap ('The symphony of Light') of een golvende oceaan ('Oceans'). Bij 'Oceans' zie je eindeloze zeëen op impressionistische wijze.

www.sieboldhuis.org