Nieuws
844724
Nieuws

'Seksueel geweld tegen vrouwen blijft wereldwijd groot probleem'

Onderwijs, carrière, politiek, gezondheid. Vrouwen doen het steeds beter op allerlei gebieden, maar er is een ding waar de Verenigde Naties zich druk om maakt: seksueel geweld. Volgens de VN blijft dit een hardnekkig internationaal probleem dat moeilijk de kop is in te drukken.

De groepsverkrachtingen in India, vrouwen in het zuiden van Soedan die tijdens de huidige burgeroorlog door beide partijen seksueel worden misbruikt, jihadisten die vrouwen tot seksslaven maken, maar ook in de Verenigde Staten waar steeds vaker studentes op een campus worden verkracht. Ondanks de ontwikkelingen die vrouwen maken op het gebied van onderwijs, gezondheid en politiek: seksueel geweld tegen vrouwen blijft wereldwijd een groot probleem. Dit maakte secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, bekend.

Gedwongen tot seks

Volgens het rapport blijkt dat een op de drie vrouwen wereldwijd ooit in haar leven te maken heeft gehad met seksueel geweld. Uit het onderzoek blijkt dat een op de tien vrouwen onder de achttien jaar ooit tot seks is gedwongen.

Ook goed nieuws

Gelukkig staat er ook goed nieuws in het rapport. Het aantal moeders dat bij de bevalling overlijdt, is gehalveerd. Er gaan net zoveel meisjes als jongens naar de basisschool en steeds meer vrouwen hebben een baan, alhoewel het verschil in loon vergeleken met mannen zo langzaam kleiner wordt dat het zo’n 75 jaar gaat duren voordat de lonen gelijk zijn.

Verder zijn er maar liefst 32 landen die wetten hebben aangenomen om gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen te garanderen.

Arm en rijk

Maar seksueel geweld, waaronder verkrachting, moord en seksuele intimidatie, blijft zowel in arme als in rijke landen een groot probleem.

Heb jij wel eens te maken gehad met seksueel geweld? Stem op onze poll.