Nieuws
844734
Nieuws

Clinton geeft openheid over e-mails

Hillary Clinton heeft dinsdag openheid van zaken gegeven over haar gebruik van een privé e-mailaccount toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Ze gaf toe dat het beter was geweest als ze twee mailaccounts had gebruikt en daar twee aparte telefoons voor had gebruikt. Clinton besloot naar eigen zeggen uit gemakzucht er maar één te gebruiken.

De schade valt volgens haar mee want de „overgrote meerderheid” van haar mails heeft ze naar mailadressen van haar eigen ministerie gestuurd waardoor ze gewoon bewaard zijn gebleven. De andere mails heeft ze diepgravend onderzocht of ze werkgerelateerd waren en die vervolgens overgedragen. Ze verzekerde dat ze geen werkgerelateerde mails heeft gewist voordat ze werden doorgestuurd. Geheime informatie heeft ze sowieso niet gemaild gedurende haar ambtstermijn.

Clinton is er naar eigen zeggen van overtuigd dat ze alle relevante mails heeft overgedragen. Medewerkers hebben 30.000 mails vernietigd omdat ze geen verband hielden met haar werk, gaf ze dinsdag toe. „Niemand wil zijn persoonlijke mails openbaar gemaakt zien worden.”

Ze is „blij te horen” dat de mails die ze eind vorig jaar overdroeg, zullen worden gepubliceerd op een website van het ministerie. Clinton is er zeker van dat ze niets illegaals heeft gedaan. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het departement druk bezig de 55.000 pagina's aan e-mails te bekijken die de oud-minister heeft overgedragen.