Nieuws/Binnenland
844823
Binnenland

Megamoskee Gouda definitief van de baan

De megamoskee op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda is definitief van de baan. De drie moskeeën uit de stroopwafelstad trekken het plan voor islamitisch centrum El-Wahda terug.

Het stadsbestuur van Gouda heeft vanwege de nieuwe ontwikkeling besloten om de stemming in de gemeenteraad morgenavond niet door te laten gaan.Tegelijkertijd willen het stadsbestuur en El-Wahda werken aan een nieuw plan voor de kazerne: opnieuw mét een moskee, maar wel een met ’substantieel lagere’ bezoekersaantallen dan 1500.

„Een gevolg van deze keuze voor een kleinere moskee, is dat we afzien van onze wens om op termijn alle huidige moskeeën op 1 locatie te huisvesten”, legt moskeevoorzitter Mustapha Bouharrou uit in een e-mail aan burgemeester Milo Schoenmaker.

Het Goudse college ziet nu nieuwe kansen om „wellicht alsnog tot een breder gedragen oplossing te komen”, schrijft het college aan de raad.

De bedoeling was om in de kazerne niet alleen een islamitisch centrum in te richten, maar daar ook een school en dagopvang te realiseren. Het moskeebestuur zou graag doorgaan met deze partners. Tegelijkertijd constateert het bestuur dat de ophef in de stad over de bouw van het islamitisch centrum „grote vormen heeft aangenomen”, aldus het moskeebestuur. Het betreurt deze ontwikkeling.

Het college gaat daar in de raadsbrief verder op in: „De gemeenteraad is verdeeld, meerdere buurtbewoners vinden de voorgestelde plannen niet passen, lokale en landelijke kranten berichten inmiddels bijna dagelijks over de voortgang, zelfs landelijke politici spreken zich er op verschillende toonaarden over uit. Hier en daar ontbreekt het volledig aan nuance. Het beeld dat dit alles oplevert is niet goed voor betrokkenen, noch voor de stad Gouda als geheel.”

„We willen eerst zien hoe een nieuw plan van het moskeebestuur eruit gaat zien”, zegt een woordvoerder van de buurtvereniging. „We zijn wel bereid om te praten over een wijkmoskeetje. Dan gaat het hier in de wijk om enkele tientallen mensen.”

Bij de nieuwe plannen wil het college nu een onafhankelijke begeleider benoemen.