Nieuws/Binnenland
844930
Binnenland

Alcoholsloten worden nog ingebouwd

Het alcoholslotprogramma mag niet meer worden opgelegd, maar alcoholsloten worden ondertussen nog wel ingebouwd. Dat meldde een woordvoerster van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dinsdag.

Vorige week oordeelde de Raad van State (RvS) dat het alcoholslot niet meer mag worden opgelegd. Het CBR heeft volgens de hoogste bestuursrechter door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Sinds oktober werd het slot al niet meer opgelegd, in afwachting van het oordeel van de Raad van State.

Maar sinds oktober is het alcoholslot nog wel ingebouwd in 348 auto's. Volgens de CBR-woordvoerster gaat het om mensen die vóór oktober 2014 een brief van het CBR hebben gekregen dat ze het alcoholslotprogramma moeten volgen, nadat ze waren betrapt met te veel alcohol op achter het stuur.

„Het aantal neemt trouwens sterk af”, liet de woordvoerster weten. „De laatste maand hebben nog maar een paar mensen het slot laten inbouwen.”