Nieuws/Binnenland
845065
Binnenland

Milieuclubs boos om kwiklozing kolencentrale

Milieuorganisaties tekenen dinsdag bezwaar aan tegen de „extreme” hoeveelheden giftig kwik die de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent bij de Waddenzee mag lozen. Zij eisen dat de kwikuitstoot omlaaggaat met een factor 3 tot 4. Volgens de clubs weigeren staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) en de provincie Groningen de vergunning voor RWE aan te passen.

Kwik is erg schadelijk voor de natuur in de Waddenzee. Natuur & Milieu, Greenpeace en de Waddenvereniging vinden de hoeveelheden die de kolencentrale uitstoot „volkomen onnodig”. Het helpt al als de centrale kolen met minder kwik gebruikt en ook zijn technische aanpassingen denkbaar.

„Onbegrijpelijk dat de overheden blijven toestaan dat er iedere dag onnodig veel kwik in het kwetsbare ecosysteem van de Waddenzee terechtkomt”, zegt directeur Tjerk Wagenaar van Natuur & Milieu.

De procedure over de Natuurbeschermingswetvergunning voor de centrale loopt nog steeds. Desondanks draait de centrale al, stelt Natuur & Milieu. De milieuorganisaties zien het liefst dat de kolencentrale wordt stilgelegd.