Nieuws/Binnenland
845228
Binnenland

'Geen alcoholslot gekocht, rijbewijs terug'

Mensen die in het verleden een alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen, maar het slot niet hebben laten inbouwen omdat zij het niet konden betalen, moeten hun rijbewijs terugkrijgen. Dat is de inzet van een kort geding dat volgende week woensdag dient voor de rechtbank in Den Haag. Mensen die betrapt zijn met te veel alcohol op, maar die geen alcoholslot laten inbouwen, zijn hun rijbewijs voor vijf jaar kwijt.

De advocaten die de zaak tegen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de Staat hebben aangespannen, doen dat namens twee cliënten die in het verleden het alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen van het CBR maar dat vanwege financiële motieven nooit hebben kunnen laten inbouwen. Het programma kost 4000 tot 5000 euro. Een uitspraak in hun zaak kan voor andere mensen in dezelfde situatie weer aanleiding zijn om een procedure te beginnen.

Vorige week oordeelde de Raad van State (RvS) dat het alcoholslot niet meer opgelegd mag worden. Het CBR heeft volgens de hoogste bestuursrechter door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders.

De advocaten vinden dat er nu sprake is van rechtsongelijkheid en dat het alcoholslotprogramma ook moet worden teruggedraaid voor mensen die het vóór de uitspraak van de Raad van State opgelegd hebben gekregen, maar niet hebben kunnen deelnemen.

De Raad van State zei vorige week al dat het aan het CBR zelf is om te oordelen wat het met de gevallen uit het verleden gaat doen. Het CBR zei daarop slechts uitvoerder te zijn en verwees naar minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). Die informeert de Tweede Kamer op korte termijn over de gevolgen van de uitspraak.