845255
Nieuws

Eerste kievitsei gevonden in Schelluinen

Het eerste kievitsei van dit jaar is zondag gevonden in Schelluinen (gemeente Giessenlanden) in Zuid-Holland. Dat zei een woordvoerster van de Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied (SBNL) maandag.

Het ei is gemeld bij het samenwerkingsverband LandschappenNL, dat vaststelde dat het een vers ei was. Het is echter niet geraapt, want dat is verboden.

Vorig jaar werd het eerste kievitsei op 5 maart gevonden.

Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen 2015 begonnen. Zoeken van kievitseieren is een traditie in Nederland. In ons land broeden jaarlijks ongeveer 200.000 kievitsparen. Dat is een kwart van de totale Europese populatie.

Het rapen van kievitseieren is bij wet verboden in Nederland, met uitzondering van Friesland. Maar in januari oordeelde de Raad van State dat ook voorlopig niet in Friesland mag worden geraapt. De raad stelde dat het provinciebestuur eerst moet uitzoeken hoe het met de kievitenpopulatie is gesteld. De populatie van kieviten was in 2013 bijna gehalveerd ten opzichte van 1996, stelde de raad.

Vanwege de traditie in Friesland verleende het provinciebestuur in 2013 een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet, waarmee in de periode van 2013 tot en met 2015 kievitseieren mochten worden geraapt. In 2013 ging het om 6307 kievitseieren en in 2014 om 5939.