Nieuws/Buitenland
845261755
Buitenland

Noodsituatie voor volksgezondheid in Florida om orkaan Ian

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Xavier Becerra heeft maandag een noodsituatie voor de volksgezondheid uitgeroepen voor de staat Florida vanwege de naderende orkaan Ian. Ian bereikt waarschijnlijk dinsdag de zuidpunt van Florida en neemt in de Golf van Mexico mogelijk toe aan kracht tot een orkaan van de categorie 3. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden liet weten met de lokale autoriteiten samen te werken om hulp te verlenen.

Florida kan dinsdag al te maken krijgen met harde windvlagen. Vanaf woensdagochtend naderen de windvlagen orkaansterkte. Naar verwachting evacueren de komende dagen zo’n 300.000 inwoners uit het westen van de staat. Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, riep al eerder de noodtoestand uit voor de hele staat. Hij heeft 5000 leden van de Nationale Garde gemobiliseerd. De staten Tennessee, Georgia en North Carolina sturen bovendien nog eens 2000 leden van de Nationale Garde naar Florida.

Orkaan Ian komt later deze week mogelijk aan land ten noorden van de baai van Tampa. De stad aan de Golf van Mexico kan te maken krijgen met de ergste storm in meer dan honderd jaar. Burgemeester Jane Castor heeft evacuatie voor sommige delen van Tampa al verplicht gesteld. De mogelijkheid bestaat echter ook dat de orkaan verder trekt richting het noordwesten van de staat.

Voorbereidingen treffen voor de orkaan

Voorbereidingen treffen voor de orkaan

Categorie 2

Volgens de meest recente update van het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) was Ian maandagavond om 23.00 uur Nederlandse tijd aan kracht toegenomen tot een categorie 2 cycloon en bevond het zich nog zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van de westkust van Cuba. Het oog van de orkaan trekt naar verwachting over het westen van Cuba, waardoor de waterspiegel tot 4 meter kan stijgen. De Cubaanse autoriteiten hebben maandag voor zeven provincies een waarschuwing afgegeven, waaronder in de hoofdstad Havana. President Miguel Díaz-Canel heeft Cuba gewaarschuwd dat het een „uitdagende week” wordt.

Lokale media melden dat zeker 50.000 mensen uit de westelijke provincie Pinar del Río al geëvacueerd worden. Op het zuidelijke eiland Isla de la Juventad zouden daarnaast al stroomstoringen zijn.

Lege schappen in St. Petersburg, Florida.

Lege schappen in St. Petersburg, Florida.