Nieuws
845432
Nieuws

Internationale Vrouwendag | Open brief

Feminisme is keuzevrijheid

Keuzevrijheid, dát is wat feminisme voor journaliste Marjolein Hurkmans betekent. Voor VROUW.nl schreef zij een open brief. Lees 'm hieronder.

‘Dus jij noemt jezelf feminist’, zei de jongen meesmuilend. Ik was 19 en ik vond hem erg knap. Maar ik was nou eenmaal ook op die leeftijd waarop je je principes nog hoog in het vaandel  hebt staan en ze het liefst de hele dag met verve uitdraagt.

Ik zou journalist worden, had ik me voorgenomen, oorlogscorrespondent eigenlijk, de wereld verbeteren, nooit financieel afhankelijk worden van een man en zeker niet aan kinderen beginnen. Dat zou mijn carriere maar belemmeren. Dus zei ik: ‘ja, en als je dat een probleem vindt, moet je vooral verder zoeken. Er lopen in deze disco vast wel leuke blonde meisjes rond die dromen van het moederschap en een leven achter het aanrecht.’ ‘Maar je hebt zulke leuke krullen’, zei de jongen, ‘en rode lippenstift. En je draagt oorbellen en hakken…’

Afijn, je snapt hem wel waarschijnlijk. Ik zette mijn handen ferm in mijn zij, plantte mijn pumps stevig op de grond en begon een verontwaardigd betoog over waarom mijn vrouwelijkheid mij op geen enkele manier in de weg stond om de rechten van vrouwen te bevechten. De jongen heeft de eindconclusie niet afgewacht. Het is nooit wat geworden tussen ons.

In de afgelopen 30 jaar is er wat betreft mijn mening over de nog immer noodzakelijke feministische golven weinig veranderd. Ik kan nog steeds oeverloos orakelen over de ongelijke beloning, vrouwenbesnijdenis, vrouwenhandel en het baas-in-eigen-buik-principe. Ik maak me kwaad op de Gigi Ravelli’s van deze wereld.  

Als je niet weet hoe ik eruit zie, heb je nu waarschijnlijk wel een beeld. Het tuinbroekentype, kort haar, gezondheidsschoenen en welig tierend okselhaar. Welnee. Ik heb nog steeds ‘leuke krullen’. En rode lippenstift. Ik draag het liefst jurken, houd van breien en worstenbroodjes bakken, van romantische comedy’s en nieuwe schoenen kopen. Maar bovenal houd ik van keuzevrijheid. Ik kies ervoor om mijn lippen te stiften. Ik koop mooie lingerie omdat ik dat zelf leuk vind. Dat Lief daar ook blij van wordt, is mooi meegenomen, maar niet de insteek.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik net zo goed als welke man dan ook kan leren om een motor uit elkaar te halen en te repareren, contrabas te spelen of een badkamer te betegelen (sterker nog, dat laatste kàn ik ook). Ik vind alleen dat ik het recht heb om ervoor te kiezen om het niet te leren omdat ik er geen zin in heb en Lief wel. Zoals hij er geen zin in heeft om een foute kersttrui te breien, hoewel hij dat  best zou kunnen als hij dat per se zou willen.

Er zijn eigenlijk maar twee dingen in het leven waarvan ik het gevoel heb dat ik er geen keuze in heb. Ik vind echt dat vrouwen net zoals mannen hun financiële zelfstandigheid moeten waarborgen. Als je op wat voor manier dan ook afhankelijk wordt van een ander, kom je keuzevrijheid in gevaar. En dat is wat feminisme is voor mij: keuzevrijheid!

En ik vind dat ik mijn feministische levenshouding moet voorleven naar mijn kinderen toe, want ik wil dat zij ook alledrie altijd hun eigen keuzes kunnen maken. Mijn zoons, maar natuurlijk zeker ook mijn dochter. Die heeft inmiddels een relatie. Hij is ouder en op alle gebieden meer ervaren dan zij. ‘Daar heb ik met hem over gehad’, vertelde ze, ‘ik zei tegen hem: Het kan me niet schelen wat je vóór mij hebt gedaan, maar nu ben ik er. En ik mag naief zijn, maar ik heb wel zelfrespect. Één keer de fout in en ik ben weg.’ Ik was even heel erg trots op haar.

Mijn dochter draagt jurkjes. Ze is dol op rode lippenstift en haar krullen zijn nog veel leuker dan de mijne. Ze zal nooit financieel afhankelijk willen zijn van een man. Gisteren hielp ze haar beste vriend met het repareren van zijn motor. En ze speelt  contrabas. Omdat ze daar zin in heeft. Ze heeft één keer een muts gebreid, maar dat vond ze niks en koken laat ze liever aan haar geliefde over.

Omdat ze daar dus géén zin in heeft. Mijn dochter maakt haar eigen keuzes. En ze noemt zichzelf feminist.

Marjolein Hurkmans